Mouterij Dingemans

De Rijkdom van de Belgische mouttraditie

Sinds 1875 produceert de familie Dingemans een uitgebreid gamma basis ingrediënten voor de veeleisende Belgische en Europese brouwer.

Je hebt vast al een paar van de geweldige Belgische bieren geproefd. Als leverancier aan de meeste Belgische brouwers zijn we trots op onze klanten en de geweldige bieren die zij produceren. Onze mouten worden gebruikt in internationaal gerenommeerde trappisten, Ale, Lambiek-, wit- en abdijbieren. We zijn blij en dankbaar om onze bijdrage te leveren aan deze bieren. In de loop der jaren hebben we onze mouten steeds verder gedistribueerd . Nu gebruiken brouwers over de hele wereld onze geweldige Belgische mouten.


Generaties aan ervaring

Wij (de familie Dingemans) hebben mouten in ons bloed. Sinds 1875 zijn wij een echt familiebedrijf en nog steeds 100% onafhankelijk. Op dit moment is de 5e generatie actief in de mouterij. Een paar jaar geleden namen Karl en Jan Dingemans het stokje over van hun vader Alfons Dingemans.
  • 1875 Alexander Dingemans startte met graanhandel en de productie van mout.
  • 1887 Alphons Dingemans zet het werk verder.
  • 1890 Louis Dingemans startte een reeks uitbreidingen.
  • 1905 Installatie stoom generator.
  • 1925 Nieuwe generatoren op gas en elektrische motoren.
  • 1960 Walter & Fons Dingemans nemen de zaak over en starten een hoop vernieuwingen.
  • 1965 Nieuwe weekkuipen en kiem-eest kasten.
  • 1975 Waterzuiveringsinstallatie en uitbreiding van het aantal silo’s.
  • 1990 Installatie van de eerste roosttrommel (2 Ton/batch).
  • 2000 Bouw van een nieuw silo complex en een 2de roosttrommel (2 Ton/batch).
  • 2008 Installatie van de 3de roosttrommel (4 Ton/batch).
  • 2010 Karl & Jan Dingemans volgen hun vader op.
  • 2014 Installatie van WKK 1
  • 2017 Start bouw Lausmann (moutstraat) complex.
  • 2017 Lausmann is klaar voor gebruik. (inclusief WKK 2)
  • 2021 750 zonnepanelen geplaatst.

Duurzaamheid

3% van onze electriciteit wordt opgewekt door zonne energie

87% door de WKK’s

Hier is een link naar de pdf duurzaamheid

Proefprojecten

AlterBrew

Gebruik van alternatieve granen voor de productie van kwaliteitsvolle innovatieve bieren. Onder alternatieve granen verstaan we de oertarwes zoals eenkoorn, emmer, khorasan (Kamut®), en spelt, de pseudogranen amarant, quinoa, boekweit, alsook andere granen zoals sorghum, tritordeum en teff.

Wij focussen ons op de vermouting van Eenkoorn en Tritordeum.


Kwaliteitscontrole

Controle kiemkracht (Grodex)

Met deze test controleren we hoeveel % van de graankorrels kan kiemen. De graankorrels met een rood stipje zijn in staat om te kiemen.

Bepaling van een moutanalyse

We bootsen het brouwproces na in onze maischbadjes. Na de filtering gaan we verder met het wort, waarop we de volledige moutanalyse bepalen.

Opvolging van de moutkieming

quality control device

Met dit toestel meten we het extractgehalte, de viscositeit en de pH


5de generatie

Karl Dingemans (rechts)
Mouter

Werkt sinds 1996 in het bedrijf. Startte als mouter in de productie waarna hij de taken overnam van zijn vader.
Focust zich vooral op gerstinkoop, verkoop en klantenrelaties.
 

Jan Dingemans (links)
Mouter

Werkt sinds 2006 in het bedrijf. Jan is verantwoordelijk voor de productie en technische zaken in de mouterij.

 

Certificaten


BIO certificate.

Valid from 2021-04-13
Valid until 2022-12-31


FCA certificate.

Valid until 2023-11-27


Kosher certificate.

Valid from 2021-10-01
Valid until 2022-12-31


Food safety management.

Valid from 2021-07-15
Valid until 2024-06-14